Banc del Temps de Lleida

De 15Mpedia
Saltar a: navegación, buscar

El Banc del Temps de Lleida es un banco de tiempo.

Contenido

[editar] Historia

Esta sección necesita ser redactada. ¿Nos ayudas?

[editar] Organización

Esta sección necesita ser redactada. ¿Nos ayudas?

[editar] Tipo de gestión

Esta sección necesita ser redactada. ¿Nos ayudas?

Tothom pot participar del Banc de Temps. Per inscriure's cal fer-ho presencialment a secretaria del Bdt. Portar un document identificatiu i signar la normativa i el full de protecció de dades.

[editar] Actividad

Esta sección necesita ser redactada. ¿Nos ayudas?

Què és el Banc de Temps de Lleida?


Un banc de temps no és un banc en el sentit habitual de l’expressió: no s’hi guarden diners, ni ningú no s’hi fa ric, com a mínim no en el sentit monetari. En un banc de temps els socis intercanvien serveis a canvi de temps. La unitat d’intercanvi no és el diner, sinó una unitat de temps, normalment l’hora. Com que aquesta hora no és convertible en la moneda oficial ni es pot canviar per objectes, no té sentit acumular-ne. Qui ha guanyat una hora, per exemple ajudant una veïna que no llegeix bé el català a llegir uns textos legals, després la pot canviar per un altre dels serveis que ofereix el banc: un massatge, ajuda per arreglar un moble trencat, o una hora de conversa amb un parlant de la llengua que estudia.

De serveis com aquests en fem cada dia. Però moltes vegades, en una ciutat en la qual els veïns cada cop es coneixen menys, no sabem a qui demanar-los. I fins i tot, algunes vegades, encara que ho sapiguem, ens fa vergonya. A més, en un banc de temps els intercanvis no han de ser amb la mateixa persona, A fa un servei a B i B amb l’hora que guanya demana un servei a C.

Al nostre barri, a la nostra ciutat, hi ha molta gent amb moltes capacitats que, per culpa d’aquesta incomunicació, no es fan servir. Per exemple, algú podria desitjar aprendre a cosir, i una anciana potser necessita algú que li porti la compra a casa. Si aquesta anciana fa una classe costura, guanya un temps que després donarà a qui li porti la compra a casa. Com que la unitat bàsica és l’hora, el que s’intercanvia és el temps dedicat, independentment del servei que s’ofereixi.


Per què, un banc de temps?


La vida urbana fomenta l’individualisme. El sistema econòmic actual, basat en la competència entre individus, també l’afavoreix. Aquest individualisme, encara que hagi estat útil en la consecució de les llibertats individuals, corre el risc, en desarticular la societat civil, de fer-nos desentendre de les nostres llibertats polítiques i les responsabilitats que aquestes comporten. Per una ciutat més democràtica, és convenient crear bones xarxes relacionals i participatives. En un context de crisi com l’actual, incentivar pràctiques de bon veïnatge i propiciar valors com la solidaritat i la participació en els afers de la ciutat ens pot fer bé a tots. El banc de temps, en tant que ens fa a tots donadors, ens fa sentir útils i ens ajuda a prendre consciència del nostre paper en la vida social; de la mateixa manera, en tant que rebedors, ens ajuda a comprendre la nostra dependència dels altres. Hi ha massa coses necessàries pel bon funcionament de la societat que ni el lliure mercat ni les institucions públiques no donen (quan ho haurien de fer) o no han de donar. Com deia Aristòtil, l’ésser humà és un animal social. El banc de temps ens ajuda a comprendre les insuficiències, a nivell ciutadà, de l’economia monetària, i a suplir-les per la via de la solidaritat ciutadana.

[editar] Véase también

[editar] Referencias

[editar] Noticias relacionadas

[editar] Enlaces externos

v · d · e         Bancos de tiempo
España
(por CC.AA. y provincia)

Andalucía (Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga, Sevilla· Aragón (Huesca, Teruel, Zaragoza· Canarias (Las Palmas, Santa Cruz de Tenerife· Cantabria · Castilla-La Mancha (Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara, Toledo· Castilla y León (Ávila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid, Zamora· Cataluña (Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona· Comunidad de Madrid · Comunidad Foral de Navarra · Comunidad Valenciana (Alicante, Castellón, Valencia· Extremadura (Badajoz, Cáceres· Galicia (A Coruña, Lugo, Ourense, Pontevedra· Islas Baleares · La Rioja · País Vasco (Álava, Gipuzkoa, Vizcaya· Principado de Asturias · Región de Murcia

Por país

Argentina · Brasil · Chile · Colombia · Costa Rica · El Salvador · España · Grecia · Guatemala · México · Nicaragua · Uruguay

Por orden alfabético
Cargando...

Véase también: Lista de baños públicos · Lista de centros sociales · Lista de comedores sociales · Lista de monedas sociales