Banc del Temps de Vilafranca del Penedès

De 15Mpedia
Saltar a: navegación, buscar

El Banc del Temps de Vilafranca del Penedès es un banco de tiempo.

Contenido

[editar] Historia

Des del Servei d’Ocupació i Formació de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, en el marc del Programa Treball als barris i dins el projecte de dinamització comunitària, el dia 8 de març del 2015 es va crear el servei del banc de temps amb la idea de fomentar les xarxes d’ajuda mútua i cooperació. Treball als Barris és un programa que desenvolupa diferents actuacions per tal de millorar la qualitat de vida de les persones, en aquells municipis que tenen aprovats projectes d'intervenció integral en barris o àrees urbanes per part del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, en el cas de Vilafranca del Penedès el barri de l'Espirall. És un projecte subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, amb el cofinançament del propi Ajuntament de Vilafranca.

[editar] Organización

Aquesta xarxa d’intercanvi de serveis, habilitats, coneixements i relacions entre persones pren el temps com a unitat de valor i de canvi. La mesura dels intercanvis és l’hora, amb independència del tipus de serveis que s’intercanviïn.


Els intercanvis es realitzen lliurement i de manera gratuïta. A més dels intercanvis propis del bdt s’organitzaran trobades o activitats per tal d’afavorir la coneixença dels participants i una major vinculació amb el projecte.


Es tracta d’una iniciativa que funciona de manera similar a un banc, però en el qual allò que s’intercanvia és temps dedicat als serveis i a les persones. Cada participant tindrà un compte d’hores que gestionarà el banc de temps (bdt) i podrà disposar de la informació del seu saldo d’hores disponible. A més, per registrar els intercanvis i fer el pagament d’hores realitzades, cada usuari tindrà a la seva disposició xecs del bdt.


Els participants del bdt donaran informació de les hores realitzades facilitant el xec emplenat als gestors del projecte abans del 15 dies posteriors a la realització del servei o la tasca.


En el moment de la inscripció, cada participant rebrà al seu compte 10 hores de regal de benvinguda, per tal que pugui començar a rebre serveis i a fer intercanvis.


Per cada hora que doni el participant, té dret a rebre una hora de serveis o tasques puntuals. Els intercanvis no tenen perquè ser recíprocs, la persona a qui ofereixi aquesta hora/hores no ha d'ésser necessàriament la mateixa que li ha prestat el servei a ell, pot ser qualsevol persona inscrita en el bdt.


Els intercanvis es poden fer amb una persona o amb un grup de persones. En el cas de fer l’intercanvi amb un grup, es comptabilitzaran les hores de preparació de l’acció i a les persones que rebin el servei se’ls hi descomptarà la durada del mateix. La modalitat de servei a un grup no es registrarà en xecs, els participants ompliran un llistat que proporcionarà el bdt.


Les persones inscrites al bdt obtindran regularment un llistat dels serveis oferts i demandats. Si estan interessats en un servei d’aquesta llista s’hauran de posar en contacte amb els gestors del bdt que els hi facilitaran tota la informació del servei, nom, telèfon de contacte i correu electrònic de la persona o persones que ofereixen aquest servei.


Per equilibrar els intercanvis, es demana que no hi hagi una diferència de més de 20 hores entre el temps prestat i el rebut.


El ventall de serveis, habilitats o coneixements a intercanviar és molt ampli i dependrà de les necessitats i oferiments de les persones inscrites al bdt. Es pot oferir:


· Formació (classes o conversa d’idiomes, iniciació al ioga, suport en la cerca de feina...).

· Cuina (classes de cuina, preparació d’un pastís d’aniversari, elaboració de menús...).

· Informàtica (instal·lar un antivirus a l’ordinador, suport en la creació d’un blog...)

· Atenció a les persones (acompanyar a persones grans, recollir a infants a l’escola...).

· Tasques domèstiques (cosir, passejar el gos, fer la compra...).

· I molt més: petites tasques de bricolatge, sessions de creixement personal, activitats d’oci com passejar, assessorament en jardineria...

[editar] Tipo de gestión

organització pública.

[editar] Condiciones de participación

Servei obert a totes les persones interessades que siguin majors d’edat, donant prioritat en la difusió entre les persones que estiguin en procés de cerca de feina i residents al barri de l’Espirall. Però també es presenta el projecte a la resta de la ciutadania de Vilafranca del Penedès i rodalies, fet que enriqueix l’activitat.


Per formar part del Banc de temps de Vilafranca del Penedès la persona interessada haurà de fer una entrevista inicial on rebrà tota la informació del projecte. Un cop aquesta persona entengui i estigui disposada a formar-ne part, haurà de donar les seves dades personals i dels serveis que vol donar o rebre mitjançant la sol·licitud d’inscripció, així com signar el document de compromís dels participants.


Les dades de cada persona inscrita seran incorporades al fitxer del Banc de temps de Vilafranca del Penedès amb la finalitat de gestionar la informació corresponent a la participació de la persona en aquest projecte. Els participants podran exercir els drets d’accés, rectificació i oposició a les dades del fitxer, dirigint-se a la Fassina, a l’Avinguda Catalunya 22 de Vilafranca del Penedès.

[editar] Actividad

Intercanvis de serveis de persona a personal, intercanvis grupals, trobades de participants i sortides programades al llarg de l’any en base als interessos dels membres del banc.

[editar] Documentos

Esta sección necesita ser redactada. ¿Nos ayudas?

[editar] Véase también

[editar] Referencias

[editar] Noticias relacionadas

[editar] Enlaces externos

v · d · e         Bancos de tiempo
España
(por CC.AA. y provincia)

Andalucía (Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga, Sevilla· Aragón (Huesca, Teruel, Zaragoza· Canarias (Las Palmas, Santa Cruz de Tenerife· Cantabria · Castilla-La Mancha (Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara, Toledo· Castilla y León (Ávila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid, Zamora· Cataluña (Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona· Comunidad de Madrid · Comunidad Foral de Navarra · Comunidad Valenciana (Alicante, Castellón, Valencia· Extremadura (Badajoz, Cáceres· Galicia (A Coruña, Lugo, Ourense, Pontevedra· Islas Baleares · La Rioja · País Vasco (Álava, Gipuzkoa, Vizcaya· Principado de Asturias · Región de Murcia

Por país

Argentina · Brasil · Chile · Colombia · Costa Rica · El Salvador · España · Grecia · Guatemala · México · Nicaragua · Uruguay

Por orden alfabético
Cargando...

Véase también: Lista de baños públicos · Lista de centros sociales · Lista de comedores sociales · Lista de monedas sociales