Acampada Terrassa

De 15Mpedia
Saltar a: navegación, buscar

La Acampada Terrassa fue una acampada del 15M en Terrassa.

Contenido

[editar] Història

L'Acampada de Terrassa, #acampadatrs, s’emmarca en el moviment social ¡Democracia Real Ya!, o més conegut per 15M. ¡Democracia Real Ya! és una coordinadora de plataformes de mobilització ciutadana en contra de les polítiques d’austeritat governamental que es produeixen durant la crisi econòmica d’inicis del segle XXI, vinculant-se amb l'anomenada Primavera Àrab i la Revolució Islandesa.

La ¡Democracia Real Ya! convocà a través de les xarxes socials, com ara facebook i twitter, una assemblea popular a la plaça del Sol de Madrid el 15 de maig de 2011. L’assemblea popular decidí acampar a la mateixa plaça fins que les seves peticions de renovació social i política fossin ateses. El moviment s’estengué amb rapidesa a la resta de l’Estat, grans ciutats com ara Barcelona, València, Sevilla, Saragossa, Granada, Màlaga i Tenerife entre d’altres, convocaren acampades populars als centres dels nuclis urbans.

Alguns terrassencs que participen a l’acampada de Barcelona del 15 i 16 de maig exporten l’ideari i l’organització del moviment a la nostra ciutat. Primerament, la plataforma ¡Democracia Real Ya! convocà una concentració davant de l’Ajuntament de Terrassa. L’endemà es tornaren a reunir i decidiren en assemblea acampar al Raval de Montserrat alhora que es constitueixen les primeres comissions. Els membres que participaven en les comissions eren voluntaris i elaboraven propostes que s’elevaven posteriorment a una assemblea oberta a la ciutadania. Des del seu origen i donat el seu suport transversal es declaren apolítics.

El moviment adquirí una gran volada quan la Junta Electoral Central prohibí les acampades durant la jornada de reflexió dels comicis que s’havien de celebrar el 22 de maig de 2011. En previsió de possibles desallotjaments per part dels cossos de seguretat decidiren practicar la resistència passiva, el govern espanyol no actuà ja que el moviment estava molt estès. Durant la jornada electoral, els membres del moviment, acampats al raval de Montserrat iniciaren la recollida de signatures de suport i acordaren continuar una setmana més acampats davant de l’Ajuntament. També decidiren abandonar les concentracions diàries i establiren dues sessions assembleàries setmanals.

El 27 de maig de 2011, els mossos d’esquadra desallotjaren per la força els acampats del moviment 15-M a Barcelona i Lleida, generant una cadena de declaracions de rebuig a totes les acampades de l’Estat. L’incident proporcionà al moviment 15-M de Terrassa més força. Aquella mateixa tarda, reunits en assemblea, aprovaren el manifest reivindicatiu de nou punts:

 1. No més privilegis pels polítics i polítiques, començant per Barcelona
 2. No més privilegis per a banquers i banqueres.
 3. No més privilegis per a les grans fortunes.
 4. Contra l’atur.
 5. Dret a l’habitatge.
 6. Serveis públics de qualitat.
 7. Llibertats i democràcia participativa.
 8. Reducció de la despesa militar.
 9. Mesures per a un desenvolupament sostenible.

[editar] Organización

Cada diumenge, l’assemblea general plantejava la continuació o dissolució de l’acampada, la qual s’havia estès per tot el raval de Montserrat, el carrer Joan Coromines, el de la Vila Nova, el de la Unió i la plaça Salvador Espriu. De fet, també acamparen a la plaça del Doctor Robert, juntament amb els treballadors de la Mútua de Terrassa, com a protesta per expedient de regulació d’ocupació que interposà el Consorci Sanitari de Terrassa. Val a dir que l’extensió de l’acampada del moviment pel centre de Terrassa generà tensió i desavinences entre els acampats, els veïns i els comerciants, fins al punt en que l’òrgan encarregat de gestionar l’acampada, la Comissió Logística, es veié obligada a prendre mesures correctives: neteja obligatòria de l’acampada per part de tots els seus participants, desallotjament de les tendes no ocupades diàriament, permetre la descàrrega de mercaderies, deixar pas entre els aparadors i les tendes, no instal·lar la cuina davant de cap establiment comercial, etc. De fet, la gestió i organització de l’acampada estava clarament definida, arribant a establir una distribució concreta, amb àrees dedicades a les reunions d’assemblees i comissions, una zona de cuina, una altra d’estudi i biblioteca, lavabos portàtils, punt d’informació i el més important, una àrea de connexió a Internet.

El moviment 15-M de Terrassa també establí vincles amb altres acampades de l’Estat i de Catalunya. De fet, es celebraren múltiples reunions de representants d’acampades catalanes, en les quals es deliberaven polítiques comunes, o fins i tot, aquests mateixos membres d’altres acampades feien xerrades.

[editar] Comissions i grups de treball

Para crear una página y que aparezca listada aquí, usa alguno de estos formularios: Comisión, Grupo de trabajo.
Artículo Tema Lugar Día Hora Estado
Comisión Educación Acampada Terrassa Educación Desconocido
 • Comissió de coordinació: s’encarrega dels continguts, les ordres del dia, la comunicació amb altres acampades. Inclou el sub-grup de tresoreria.
 • Comissió de comunicació: s’encarrega dels aspectes relatius a la difusió del moviment a través dels mitjans de comunicació, dividint-se en els sub-grups de premsa, dissenya gràfic, traducció, tècnic i xarxes, audiovisuals, a la premsa, els continguts el disseny i la difusió del moviment. També inclou els subgrups de: traducció de continguts a d’altres idiomes, la gestió de les infraestructures i continguts informàtics, l’elaboració d’un butlletí.
 • Comissió de barris: s’encarrega de difondre el moviments als diferents barris de la ciutat. Inclou el sub-grup que organitza el moviment 15-M als barris del districte 4, del barri de Sant Llorenç, Sant Pere Nord.
 • Grup de Treball d’Educació: s’encarrega de debatre i proposar millores de l’educació pública.
 • Comissió d’organització: el conjunt de les comissions, els grups de treball, les assemblees i l’organització d’aquestes.
 • Comissió d’accions: s’encarreguen de gestionar les accions de protesta i formació relativa a la desobediència civil i l’acció directa no violenta.
 • Comissió d’activitats: s’encarreguen de programar activitats divulgatives, debat, artístiques i culturals. Inclou el sub-grup dedicat a l’organització de tallers, activitats infantils i relaxació.
 • Grup de Treball de Democràcia: s’encarrega de debatre i proposar les millores necessàries per arribar a la democràcia participativa. Inclou el sub-grup a favor de la consulta popular del 15-M.
 • Grup de Treball de Sanitat: s’encarrega de debatre i proposar les millores necessàries per la sanitat pública.
 • Grup de Treball de Medi Ambient: s’encarrega de debatre i proposar les millores necessàries pel medi ambient.
 • Grup de Treball de Gènere: s’encarrega de conscienciar les expressions orals i escrites que per raons de gènere poden afectar a la sensibilitat de les persones.
 • Grup de Treball de Model econòmic: s’encarrega d’analitzar el capitalisme i models econòmics alternatius.
 • Grup de Treball de Cultura: s’encarrega d’analitzar el model en crisi de la indústria cultural.
 • Comissió Logística: s’encarrega dels recursos materials i la gestió tècnica de l’acampada.
 • Grup de Treball Vivenda: s’encarrega de debatre i proposar les millores relatives al dret de l’habitatge.
 • Grup de Treball de Migracions: s’encarrega de debatre i proposar les millores relatives a la immigració.
 • Grup de Treball Família: s’encarrega de debatre i proposar les millores relatives al model de família.
 • Grup de Treball software i coneixement lliure: s’encarrega de repensar els processos socials vinculats a l’ús del coneixement.
 • Comissió Legal: s’encarrega d’assessora en matèria legal l’acampada de Terrassa.
 • Comissió de Cuina: s’encarrega de gestionar els àpats de l’assemblea.
 • Grup de Treball Infància i Joventut: s’encarrega de debatre la situació actual dels nens i nenes, joves a Terrassa i al món.
 • Grup de Treball Anti-Militar: s’encarrega de debatre el punt del manifest relatiu a la reducció de la despesa militar.
 • Grup de Treball Laboral: s’encarrega d’analitzar assumptes laborals.
 • Comissió de formació interna: s’encarrega d’elaborar un calendari de xerrades d’experts sobre els temes de debat del 15-M.
 • Grup de Treball de Creixement del moviment 15-M de Terrassa: s’encarrega d’expandir el moviment. Inclou el sub-grup aturats/es de Terrassa.

[editar] Actividad

Entre les activitats organitzades pel moviment 15-M de Terrassa, en el període d’acampada, destaquen els parlaments efectuats per Arcadi Oliveres i Miren Etxezarreta, professors d’economia de la UAB i de la UB respectivament, i vinculats estretament al moviment 15-M. També cal esmentar la presència d’Hördur Torfason, líder del moviment islandès Veus del Poble. Entre d’altres accions també es celebraren espectacles de circ, música infantil i rap, i tallers diversos que anaven des de la possibilitat de crear un model econòmic alternatiu, passant per un taller de programari lliure i acabant per un d’elaboració de formatges. També cal esmentar l’acampada familiar, els dies 4 i 5 de juny de 2011, on pares i fills passaren la nit al Raval i protagonitzaren una manifestació l’endemà.

Ara bé, el gruix de les activitats del moviment són les manifestacions i concentracions. Destaca la concentració davant de l’Ajuntament de Terrassa l’11 de juny de 2011, durant la constitució del nou consistori, després de les eleccions del 22 de maig. En l’acte hi participaren la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa, els treballadors del Consorci Sanitari de Terrassa i la Plataforma Afectados por la Hipoteca, entre d’altres. La concentració acabà amb les increpacions de la multitud vers els membres del nou consistori municipal. Però no fou l’únic acte que acabà amb tensió, durant el lliurament dels premis Cambra 2011, acte organitzat per la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa el 20 de juny, els seus assistents, inclòs el president de la Generalitat, Artur Mas, hagueren d’aguantar els ahucs dels manifestants.

El 28 de maig el moviment 15-M de Terrassa organitzà la Minifest, amb la participació dels grups musicals Estúpida Erikah, Pepe Xino, Sigelpa, D’Callaos i Cabaret Misèria. L’endemà, s’aprovà la celebració setmanal d’una assemblea, hi hagués o no acampada; s’establí la pàgina web àgora com a plataforma de comunicació interna i externa del moviment; i finalment l’11 de juny de 2011, dia de la constitució del nou consistori després de les eleccions del 22 de maig, acordaren el lliurament del manifest del moviment 15-M de Terrassa.

Cal esmentar la participació del moviment 15-M de Terrassa a les manifestacions del 14 de juny a Barcelona, en les que es bloquejà les portes del Parc de la Ciutadella impedint als parlamentaris l’accés a l’hemicicle del parlament, i també la manifestació multitudinària del 19 de juny, també a Barcelona.

[editar] Documentos

Esta sección necesita ser redactada. ¿Nos ayudas?

[editar] Arxiu de l'Acampada de Terrassa

Artículo principal: Arxiu de Terrassa

L’assemblea informativa del moviment 15-M de Terrassa del 3 de juny de 2011 aprovà la proposta de la comissió de comunicació de crear un fons documental de fotografies, vídeos i tot allò que els membres del moviment volguessin aportar, per tal de deixar testimoni de les activitats del moviment a Terrassa. S’adquirí un disc dur extern en el qual s’hi afegiren els documents recopilats per sis membres del moviment. En aquest disc es creà una estructura de carpetes, que en alguns casos correspon a l’acte que es documenta, i en d’altres al tipus de fitxer generat (fotos, vídeo).

L’abast de la documentació del fons #acampadatrs és el període en que el moviment 15-M estigué acampat al centre de Terrassa, entre els dies 18 de maig i el 22 de juny de 2011, i també tots aquells documents recopilats a la comunitat virtual de l'acampada fins al novembre del 2012. Ara bé, les dates d’alguns fitxers, s’han vist compromeses i modificades per les múltiples transferències de suport que han sofert.

L’1 de setembre de 2011 representants del moviment 15-M de Terrassa lliuraren la documentació recopilada a l'Arxiu Històric de Terrassa, per la seva conservació permanent. Dita documentació es pot consultar presencialment a l'arxiu mateix.

Bona part del fons documental són documents fotogràfics i audiovisuals, dels que en destaquen l'elaboració de pancartes, seguiment de manifestacions i entrevistes als membres del moviment i l’enregistrament de les assemblees, algunes d’elles en la seva totalitat. També cal destacar un gran nombre d’imatges fixes i en moviment de la vida quotidiana de l’acampada. El moviment encara continua actiu, celebrant reunions dels grups de treball i de les comissions vinculades amb entitats terrassenques, utilitzant Internet com a principal mitjà d’organització i difusió.

Després d'efectuar un tractament arxivístic del fons s'elaborà el següent quadre de classificació per facilitar la recuperació de les dades:

 1. Organització del moviment
  1. Òrgans decisoris
   1. Assemblees
   2. Comissions
   3. Grups de treball
 2. Difusió del moviment
  1. Manifestacions
  2. Pancartes
  3. Publicacions
  4. Concerts i espectacles
  5. Tallers
  6. Difusió via Internet
   1. Gestió del blog
   2. Gestió de les xarxes socials

Actualment, el fons està constituït per 2684 documents electrònics (401,66 GB): 740 videos (728 en format MPEG-4 i 12 en AVI); 1945 fotografies (1698 en format JPEG i 246 en THM); aplicació Drupal (2.66 GB) que recull els documents de l'espai col·laboratiu àgora, i permet la seva consulta en local. Es preveu un darrer lliurament de documents audiovisuals no quantificats per part d'alguns membres del moviments.

[editar] Libro y documental

[editar] Véase también

[editar] Referencias

[editar] Noticias relacionadas

[editar] Enllaços externs

v · d · e         Acampadas
Pre-15M

Campamento Sintel · Gdem Izik · Acampada en Sant Pau

Puerta del Sol el 20 de mayo de 2011. Indignados y organizados
Por país

Alemania · Argentina · Australia · Bélgica · Brasil · Colombia · España · Estados Unidos · Francia · Hungría · Italia · Noruega · Países Bajos · Polonia · Portugal · Reino Unido · Suiza · Turquía

España
(por CC.AA. y provincia)

Andalucía (Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga, Sevilla· Aragón (Huesca, Teruel, Zaragoza· Canarias (Las Palmas, Santa Cruz de Tenerife· Cantabria · Castilla-La Mancha (Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara, Toledo· Castilla y León (Ávila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid, Zamora· Cataluña (Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona· Comunidad de Madrid · Comunidad Foral de Navarra · Comunidad Valenciana (Alicante, Castellón, Valencia· Extremadura (Badajoz, Cáceres· Galicia (A Coruña, Lugo, Ourense, Pontevedra· Islas Baleares · La Rioja · País Vasco (Álava, Gipuzkoa, Vizcaya· Principado de Asturias · Región de Murcia

Post-15M

AcampadaCIE · Asamblea de Parados de Fontarrón · Acampada Azotea · Acampada Bankia · Acampada Dignidad Mérida · Inviernos al Sol · Acampada Nómada · Acampada Plaça Catalunya 2.0 · Acampada Roca · Acampada Susana · Acampada UPC · I Acampada contra Eurovegas · Acampada contra el rescate y por un cambio real

Por propiedades

Acciones · Asambleas · Asistencia · Comisiones · Días de duración · Estado actual · Grupos de trabajo

Por orden alfabético
Cargando...
Otros

Estadísticas de acampadas · Bambuser · Facebook · Flickr · Livestream · N-1 · Twitter · Ustream · Vimeo · YouTube · Sitios web (RSS)

Véase también: Lista de asambleas · Lista de lugares recurrentes del 15M · Lista de manifestaciones · Lista de plataformas

v · d · e         15M
Orígenes

Definiciones del 15M · Manifestación del 15 de mayo de 2011 · Plataforma de coordinación de grupos pro-movilización ciudadana

Puertadelsol2011.jpg
España
(por CC.AA. y provincia)

Andalucía (Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga, Sevilla· Aragón (Huesca, Teruel, Zaragoza· Canarias (Las Palmas, Santa Cruz de Tenerife· Cantabria · Castilla-La Mancha (Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara, Toledo· Castilla y León (Ávila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid, Zamora· Cataluña (Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona· Comunidad de Madrid · Comunidad Foral de Navarra · Comunidad Valenciana (Alicante, Castellón, Valencia· Extremadura (Badajoz, Cáceres· Galicia (A Coruña, Lugo, Ourense, Pontevedra· Islas Baleares · La Rioja · País Vasco (Álava, Gipuzkoa, Vizcaya· Principado de Asturias · Región de Murcia

Organización

Acampadas · Asambleas · Asociaciones · Bancos de tiempo · Centros sociales · Comisiones y grupos de trabajo · Cooperativas · Grupos antipatriarcales y feministas · Hospitales y centros de salud en lucha · Mareas · Monedas sociales · Nodos · Plataformas

Acciones

Campañas · Encierros · Escraches · Logros · Manifestaciones · Parar desahucios · Realojos

Coordinación

Consenso de mínimos · E-mails y listas de correo · Encuentros estatales · Facebook · Foros · N-1 · RSS · Twitter

Difusión

Aniversarios · Archivos y bibliotecas · Cuentas · Documentales · Hashtags · Lemas · Obras · Sitios web (desaparecidos· Streamings

Represión

Agresiones policiales · Multas a participantes del 15M · Periodistas agredidos, retenidos o detenidos

Ataques

Ataques físicos · Ataques verbales · Intentos de ridiculización

Elecciones

Propuestas · Proyectos políticos en torno al 15M

Histórico

Actualidad · Actualizaciones · Calendario · Cronologías · Hemeroteca · Noticias · Próximas convocatorias

Otros

Apoyos · Conceptos · Críticas · Estadísticas · Grupos de consumo · Hackmeetings · Hemeroteca · Lugares recurrentes · Manipulación · Mapas

Véase también: Lista de movimientos